Круизи - информация

1. КАКВО Е ВКЛЮЧЕНО В ЦЕНАТА НА КРУИЗА?

 • Пътешествие с лайнера
 • Настаняване в каюта със съответната категория - на база пълен пансион (закуска + обед + вечеря) или All Inclusive (алкохолът не е включен)
 • Развлекателни програми на борда на лайнера
 • Програми за деца и детско меню
 • 24 - часово обслужване в каютите и услуги на стюарда
 • Музикални представления всяка вечер
 • Ползване на спортна зала, сауна, джакузи
 • Прием на капитана
 • Пристанищни такси ( не винаги)


2. НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ:

 • задграничен паспорт, в който трябва да са положени съответните визи (ако такива са необходими)
 • ваучер или билет за круиза
 • медицинска застрахователна полица


3. ПРИДВИЖВАНЕ ДО ПРИСТАНИЩЕТО

В повечето пакетни цени за круизи на различните тороператори, не са включени самолетните билети и трансфер от летището до пристанището. За това е по- удачно придвижването до круизния кораб да бъде организирано от агенцията.


4. НАСТАНЯВАНЕ НА БОРДА

Препоръчително е туристите да бъдат на пристанището три часа преди отплаването на кораба. Всеки турист носи пълна материална и морална отговорност за последствията, възниканали във връзка със закъснение за круиза.

Багажът се предава на пристанището и се доставя в каютата. Необходимо е предварително туристът собсвеноръчно да попълни лента с фамилното си име, номера на каютата си, номера на палубата, и да го залепи върху куфарите и чантите си.

След преминаване на митническа и паспортна проверка, туристът предава своя паспорт (по време на круиза) и получава "Лична карта", която се явява едновременно документ за самоличност при круиза, ключ от каютата, разплащателно средство на борда и т.н.

Ако туристът има намерение след края на круиза да се разплаща в брой, ще трябва да остави в "Личната карта" депозит от минимум 300 долара на човек.

След като се премине през всички тези процедури, туристът може да се качи на борда и да бъде настанен в каютата, номерът и категорията на която са написани на ваучера или билета за круиза.

Посетители на борда не се допускат с цел безопасност на пътуването.

Във всяка каюта има информация за разположението на службите, план - карта на лайнера, телефонен указател с различните служби на кораба, климатик, телефон, телевизор, 110 и 220 волтови контакти.

Преди отплаване обикновено се провежда "Учебна тревога", ако пожелае, туристът може да си вземе спасителна жилетка и да участва в ученията. Планът за провеждане на ученията е посочен на вратата на каютата.


5. "PURSER'S DESK"

Това е служба за посрещане на гости на борда на лайнера (аналог на рецепцията в хотелите), разположена на една от палубите, която помага на пътниците да получават информация по всички въпроси: получаване - изпращане на информация, плащане на сметки, издирване на изгубени вещи и други.


6. ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗХОДИ И ТЯХНОТО ЗАПЛАЩАНЕ:

По време на круиза всички допълнителни разходи се зачисляват на личната сметка на пътника (обикновено това е номера на каютата), тъй като според митническите закони на кораба не се приема плащане в брой. За откриването на тази сметка е необходима гаранция във вид на кредитна карта или депозит от минимум 300 долара на човек. За разплащането е необходимо туристът да представя своята "Лична карта" и да подписва чекове. На края на круиза, на всеки турист се представя сметка с всички разходи, направени на борда на лайнера, които е необходимо да бъдат заплатени в брой или с кредитна карта на "Purser's Desk".


7. БАКШИШИ

Бакшишите на сервитьорите, стюарда, и на другия обслужващ персонал са определени, и се начисляват допълнително ежедневно на сметката на туриста, обикновено са в размер по 10 долара на денонощие. Заплащат се на борда на лайнера в последния ден от пътуването. При доставянето на багажа от пристанището в каютата, също се заплаща бакшиш - при предаването на багажа, в размер около 2 долара .

При желание за изказване на благодарност за някаква друга услуга, туристът може допълнително да внесе пари по личната му сметка.

В случай, че туристът е надоволен от дадена услуга, той може да откаже да заплати бакшиш на персонала, като обясни причината за това на Purser's Desk.


8. БРЕГОВИ ЕКСКУРЗИИ

Екскурзионната програма на пристанищата на влиза в цената на круиза и се заплаща допълнително. За заявка на индивидуални или групови екскурзии с рускоговорящ екскурзовод е необходимо заплащането на цялата сума в определеното време преди началото на круиза. На борда на кораба се приемата поръчки за участие в групови екскурзии на английски език.

При настаняване на борда на кораба, в каютата на всеки турист има специален екземпляр - заявка за брегови екскурзии. При желание екземпярът се попълва и се оставя на специално място - "Shore excursion", където може да се получи по-подробна информация за предлаганите екскурзии в пристанищата и да се вземат билети за тях.